Monday, 21 February 2011

Nak Tahu Maksud "SEMEKOM" ???

Huhu.. bos aku MC hari ni... tak ramai yang ada kat office. Kerja pun tak banyak hari ni. Dah la Facebook kena block... Haihhh bosannya! Apalagi yang aku boleh buat selain merayau-rayau kat dalam office?? Blogwalking la... Jalan-jalan di alam maya pulak! hehehehe...

Tadi masa jalan-jalan aku termasuk dekat satu blogshop ni... Blog menjual shawls Boogie Shawl. Sambil-sambil jamu mata tengok shawl yang cantek2 (Nak shopping lepas gaji masuk nanti! hehehe) aku tertarik dengan satu post dalam blog tu mengenai ucapan Assalamualaikum yang betul... Selama ni aku dan kawan-kawan slalu praktikkan singkatan jer tanpa tau maksud yang sebenar. Haihhh... Aku kongsikan kat sini sikit untuk panduan kita bersama.. huhuhu

Kita seringkali menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" takpun "Semekom"... Aku sendiri pun selalu juga la guna perkataan Semekom tu... huhu...

Sebenarnye Tuan-tuan dan Puan-puan...

Perkataan "AKUM" tu adalah gelaran yang diberikan oleh orang-orang Yahudi kepada orang-orang bukan Yahudi yang membawa maksud "BINATANG" dalam bahasa Ibrani. Isk isk.. baru tahu ke.. :p

Perkataan "SEMEKOM" pulak bermaksud "CELAKA KAMU". See... dah berapa ramai dari kita yang suka singkatkan perkataan perkataan tanpa mengetahui maksud sebenar?

Seeloknya, kalau anda malas nak menaip sms atau tulis Assalamualaikum panjang-panjang seelok-eloknya gantikan lah dengan perkataan "As Salam" kerana "As Salam" membawa pengertian yang sama dengan Assalamualaikum...

Lagi satu janganlah kita gunakan perkataan "BYE" kerana "BYE" adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud "Dibawah Naungan Pope".  Kebanyakan dari kita ramai yang tak tahu kan... So dah tahu pandai-pandai la ingatkan diri sendiri. :)

Assalamualaikum... :)


7 comments:

padlie said...

Selama ni guna Salam sebab tau a'kum tak elok..
sekarang nak biasakan diri dengan As salam :)

bunga said...

sekarang kena guna as salam baru betul..

bunga said...

kena guna as salam..

Chieda Hafiz said...

As Salam semua.. :)

tini said...

Tq info sis.. sngt2 bermakna.. huhu..

tini said...

Tq info sis.. sngt brmakna..

Arfah Nurin said...

Alhamdulillah... dpt tmbh ilmu.. :)