Friday, 26 February 2016

Beli Rumah

Assalamualaikum...

Hai. Lama ai tak update kan. Laptop rosak. Kat office busy balik rumah pun busy dengan anak. Anak dara sorang tu pun dah nak masuk umur setahun. Alhamdulillah!

Cerita pasal beli rumah ni start masa awal-awal kahwin dulu pertengahan tahun 2014. Satu hari tu kitorang sesaja jenjalan ke Mydin Subang ternampak satu booth ni tengah promote rumah. Sembang-sembang ngan brader promoter tu. Tengok-tengok pastu amik pamplet dan terus blah. Minat 50-50 jer la masa tu. Tak terniat lagi nak beli rumah sebab duit baru habis banyak lepas kenduri. Kuikuikui Lepas balik rumah terlupa terus pasal rumah tu.

2-3 minggu lepas tu pergi lagi Mydin, nampak brader promoter rumah tu (nama dia Umar) ada lagi kat situ. Pergi tengok-tengok lagi sampai puas hati. Discuss ngan husband kat situ jugak dan sama-sama sepakat nak booking. Bayar duit booking dalam RM500 dan isi form kat situ, Bile dah balik rumah kitorang fikir lagi... betul ker nak beli rumah ni. Hahaha

Tak lama lepas tu aku pun pregnant. Sepanjang pregnant tu asik pegi bank jer print akaun statement yang Umar minta. Banyak kali woo... hahaha... Lepastu pergi office lawyer then pergi Majlis Perbandaran Klang pulak. Lepas tu tunggu lagi sampai lah aku bersalinkan Helena, Umar dan sorang pegawai bank (Habib namanya) terpaksa datang ke rumah mertua aku sebab aku tengah dalam pantang tak boleh keluar nak sign document2 penting. Banyak betul nak kene sign. Then menunggu ajer lah kitorang ni sampai rumah siap. Kadang-kadang bank call kata nak kene bayar itu bayar ini. 

Setelah menunggu hampir beberapa bulan, husband tetibe ajak pergi tengok rumah kitorang tu. Aku sendiri pun tak pernah pergi tengok lagi. Jauh gak ooo nak sampai. Hmmm camana lah nak ulang-alik pergi office nanti. Nanti lah fikir!

Sesampai je kat destinasi... wahhh dah hampir siap! kitorang agak-agak jer rumah kitorang yang mana satu main masuk jer pagar depan. Then ada satu pekerja Indonesia kat situ nampak kitorang dia tanya "Mau tengok-tengok di dalam ka bapak? saya bukak kuncinya" (lebih kurang la tu). Kitorang pun dapat la masuk dalam. Hihi!

:: Porch depan rumah.. luas nya! nanti nak letak tiles, nak pasang beranda kayu, nak tanam pokok, nak buat pagar batu... (berangan wink! wink!) ::

:: Takde pokok nampak cam panas jer..::

::Ruang dapur tak berapa luas. Hasrat hati nak buat jadi dapur kering & sambung belakang jadikan dapur basah::

::Tangga ke tingkat atas::

::Master bedroom kat atas::

::Kat ruang kosong belah kanan ni nanti nak buat loft::


::Nampak umah jiran le pulak! Hmmm::

::Pandangan dr dining room::

::Ruang tamu::

::Dining room::
Dah siap dah pun tinggal nak ambik kunci jer kot sebenarnya. Tapi ntah la takde orang call pun lagi. Ker kita yang nak kene call? Huhuhu Tasabar nak pindah! Huuuuu...

K bai!





Thursday, 30 July 2015

Masuk Wad Angkara Bisul

Assalamualaikum...

Minggu pertama Ramadhan yang lepas 4 hari 3 malam berkampung kat wad hospital. Baby takde la sakit teruk cuma kelenjar di ketiak baby naik biji macam bisul. Hampir 3 minggu sebelum tu aku perasan ada biji kat ketiak dia cuma bila dibelek belek takde mata macam bisul. Baby pun rileks jer aktif dan tak menangis sakit lansung. Masa bawak dia pergi jab untuk umur 3 bulan 2 minggu lepas aku dah tunjuk kat PAED (pakar kanak-kanak) tu. Dia belek-belek picit-picit baby tak bagi tindak balas macam sakit pun so dia bagi antibiotik je la dan buat follow up lagi seminggu. Kebetulan seminggu lepas tu aku nak bawa baby datang untuk sunat pula.

Seminggu lepas appoinment 1st tu, kami datang untuk sunatkan baby pulak. Lepas sunat dengan bidan, bawak jumpa PAED untuk follow up kes bisul ni. Doc kata biji ni tak ada perubahan pun saiz still sama so dia suggest kat kitorang buat ultrasound untuk pastikan bukan nanah kat dalam tu. Kalau nanah memang merbahaya kat baby. Takut kuman merebak. So buat appoinment pulak hari Isnin untuk buat ultrasound.

On Monday datang la lagi buat ultrasound (banyak kali datang hospital naik cemuih aku.. hahaha). Hasilnya, dalam biji tu nampak kosong jer. Bulat jer kosong. Doc bagi kesimpulan mungkin ada air jer kat dalam tu. Tak merbahayakan baby dan dia akan hilang slow-slow but if biji tu membesar datang terus jumpa Paed. Ok lega la sikit rasa. Aku bajet tak payah dah la datang lagi ke hospital. Phew, tengok bil ultrasound saja dah RM200++ .  Result dia tak ada apa-apa.


Hari Rabu, lepas ambil baby dari rumah pengasuh aku perasan kat ketiak baju dia kuning-kuning. Takkan muntah susu sampai kuning macam tu. Balik rumah terus aku tukarkan baju dia dan belek-belek ketiak. Hmm.. biji tu dah pecah dan keluar nanah. Warna pun dah bertukar merah macam dah kena jangkitan. So kami decide esoknya amik emergency leave halfday bawak baby pergi hospital. Baby pun macam merengek sikit malam tu. Sakit agaknya.

Esoknya hari Khamis pergi hospital balik. Aku bajet kejap je la datang untuk check, amik ubat dan balik. Kami datang melenggang je bawak susu dah bancuh siap sebotol je letak dalam handbeg. Diapers, baju spare, susu fm yang selalu aku usung dalam beg baby tu sengaja tinggal. Hahaha! Lepas Paed check ketiak baby, memang baby kene admitted lah sebab nanah dah keluar. Nak kene buat minor operation untuk cuci nanah tu. Sementara nak tunggu nak masuk wad tu aku macam dah nak melompat dah. Baby pulak berak! dalam hati dok doa jangan la dia lapar mintak susu pulak. Susu spare tadi dah abis dah dia minum dalam kete ondaway datang hospital. Aku pulak gatai pergi pakai dress labuh sebab nak cepat pagi tadi main capai je baju yang tak payah iron. Camano nak bagi nenen. Hahaha.

Lepas masuk wad dan katil terus suh laki balik amik baju and susu baby. Baju dan barang-barang keperluan aku pasrah je la laki amik yang mana. Siap bagi list suh dia amik itu ini takut tertinggal. Rumah kitorang dengan Al Islam Specialist ni boleh tahan gak jauhnye.

Sementara nak tunggu abahnye datang bawak barang keperluan, mintak kat nurse dulu pampers satu sebab baby dah berak. Huhu.. lepas tu letak-lepak atas katil jer berdua. Sempat la dua kali baby menjerit mintak susu. So apalagi, tarik tirai rapat-rapat. Naik atas katil selak kain tutup kaki ngan selimut sumbat nenen. Petang sikit abahnye datang bawak macam-macam beg. Malas nak komen banyak pasrah je la apa yang laki bawak. Pakai je la. Hahahahahaah!


Baby dijadualkan masuk wad bedah kul 10 pagi hari Jumaat. So start jam 4 pagi dah kene puasa. Hmmm baby pun kene puasa. Cian dia... pukul 3.50 pagi aku terjaga so buat susu cepat-cepat dan paksa baby minum kenyang-kenyang. Mata pejam mulut nyonyot susu sampai habis sebotol. Then diorang hantar makanan sahur kat aku.

Jam 7.15 pagi baby dah sedar dari tidur. Agaknya sebab rasa kenyang lagi dia diam jer... Bangun tidur terus senyum-senyum kat aku. Hehe.. nak masuk je jam 7.30 pagi dia dah mula ehek ehek mintak susu.. Alamak!! Anak aku ni kalau lapar dia meraung kuat hooooo... dan yes lepas tu dia start meraung kau! dekat 3 jam aku pujuk dia tak jalan.. jenuh peluk, dukung, tepuk tepuk sampai rasa cam nak meraung sekali. Kesian dengan baby. Kecik-kecik dah kena puasa pulak. Sampai dia cakar muka sendiri sebab lapar sangat. sob sob sob..


Jam 10.30 pagi baru nurse panggil nak bawa ke operation room. Kejap jer pun dalam setengah jam dah siap. Jam 11.15 nurse pnaggil suh amik anak. Dari jauh dah dengar dia meraung. Aikk.. ingat dia tidur lagi sebab kene bius. Dah sedar dah budak ni. Nangis sebab lapar. Aiyooo...

Naik jer ke wad aku terus buat susu penuh satu botol. Selalu bagi 4oz kali ni aku buat 6oz. Tak sempat dah nak selak-selak baju. Tak tahan tengok dia nangis bagi botol lagi cepat. Terus dia minum laju-laju. Alahai anakku! Sambil nangis sambil minum. Habis satu botol tu! Lepas tu diam jap then nangis balik. Trauma kot kene puasa tambah-tambah pulak sakit kat ketiak. Cian dia. Then tepuk-tepuk terus tidur.


Hari Sabtu lepak-lepak je kat wad tak buat apa-apa. Tak dapat balik lagi sebab doc nak bagi nanah tu betul-betul kering. Petang tu baby duduk dengan abah dia kat wad, aku turun ke bazar Ramadhan kat seberang jalan. Meriah sungguh bazar kat Kampung Baru ni. Macam-macam ada. Seronoknya!

Hari ahad petang lepas doc check baru lah dapat balik.


Seronok tido kat hospital. Hahahaahaha! 
Terima kasih Doc & Nurse di Hospital Pakar Al-Islam Kpg Baru atas layanan yang mesra dan baik kami berdua.

-chieda

Saturday, 6 June 2015

Pregnancy Journey : List Keperluan Baby Baru Lahir

Assalamualaikum... Alhamdulillah anak aku dah nak masuk 3 bulan dah next week. So kat sini aku listkan barang-barang keperluan baby baru lahir mengikut apa yang aku rasakan perlu. Sebelum bersalin aku google dan hampir semuanya aku nak beli sebab tak tahu kan pakai ke idokk... ni dh 3 bulan lahir so dah tau la yang mana penting.


List keperluan bayi

Pakaian
1. Bakul/rak/almari pakaian bayi. (aku berpantang kat rumah mertua so aku beli rak dari Lazada untuk letak di rumah mertua. Kat rumah sendiri beli drawers dari Ikea.)2. Baju lengan panjang dan seluar panjang @ baju malam
3. Baju lengan pendek dan seluar pjg/pendek @ baju siang
4. Baju jalan-jalan (beli selai dua dulu ke pakai time nak pergi cocok)
5. Rompers dan jumpsuit
6. Mittens & Booties (anak aku skang suka hisap mittens dia so aku bli byk2 slalu tukar)
7. Stoking
8. Topi
9. Barut (beli la dalam 10 helai ker)
10. Baby bib (aku beli 3 tapi sampai sekarang tak pakai lg... nnt dah umo 6 bulan bru pakai kot. Takat minum susu jer nak pakai wat pe)
11. Bedung
12. Sapu tangan (aku bli punye byk last2 lap pakai kain napkin je. Membazir.)

Diapering
1. Napkin (aku beli je tapi guna utk lap2 mulut dan muntah je)
2. Baby pin (tak pakai pun)
3. Diapers (saiz newborn aku beli 2 pack jenama pet pet & mamypoko lps habis terus tukar saiz S)
4. Wet tissue (Beli byk2 takpe mmg sentiasa pakai)
5. Changing mat (lapik kat tilam baby masa nak tukar baju dan pampers supaya tilam tak kotor bile baby berak atau tetibe terkencing)
6. Nappy liner (Baby yang baru lahir sampai umur 1 bulan akan selalu u'uk, u'uknya pun bukan banyak, sikit je. Jadinya kalau guna nappy liner ni, bila baby u'uk buangkan je nappy liner ni, tak perlu tukar pampers baru. Aku beli tapi tak pakai lansung. Rugi je)
7. Baldi dan Bakul Untuk Lampin / Baju Kotor
8. Detergent Khas Pencuci Baju Baby

Baby Care & Grooming
1. Bakul barang mandian
2. Baby bath
3. Baby shampoo
4. Baby powder
5. Baby lotion
6. Baby oil
7. Tab mandian baby
8. Tuala mandi
9. Bakul barangan grooming & health care
10. Minyak telon
11. Nappy rush cream ( jenama Drapolene or Bepathen)
12. Methylated Spirit - Alcohol 70% : cuci pusat sampai tertanggal. Ini dibekalkan oleh hospital)
13. Gripe water/colic water (utk kembung perut bayi)
14. Set mani pedi - gunting kecil, pemotong kuku. (Wajib ada coz kuku bayi cpt pjg)
15. Nasal Aspirator - Yang ini untuk baby ketika baby kena selsema. 
16. Thermometer
17. Sikat / Berus Rambut (baby aku rambut halus so x pakai pun)
18. Toothbrush
19. Cotton Bud : Cotton bud untuk baby dan yang biasa kita guna adalah berbeza
20. Cotton Ball 

Barangan Breastfeeding
1. Botol susu
2. Puting
3. Berus pembersih botol
4. Penyepit botol
5. Sterilising tablet (aku rendam air panas je)
6. Cecair pencuci botol
7. Breast pump set (wajib ada. Lps direct feed trus pump dan simpan kalau tak breast bengkak. Sakit oi)
8. Cooler bag set - storage bottle & ice gel
9. Warmer : Tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh (aku beli tak pakai pun sebab bg fresh2 kat baby)
10. Bottle Sterilizer (aku guna air panas jer)
11. Nursing Cover
12. Nursing Bra
13. Nursing Pad Washable/Disposal (nanti bocor basah baju)
14. Thermos
15. Nipple Cream

Nursering - Keperluan Tidur Baby
1. Set Tilam
2. Comforter baby
3. Kelambu @ Mosquito Net
4. Baby Cot @ Play Pen
5. Nursing pillow (aku beli tapi tak pakai pun)

Barangan Asas Untuk Mama & Keperluan Berpantang
1. Set selepas bersalin : Jenama NR, Grandma Secret, Tanamera.. mcm2 ada
2. Bengkung (beli bengkung moden je senang)
3. Sweater
4. Tungku
5. Tuam/tungku baby : Untuk baby kalau kembung perut
6. Selipar
7. Kain batik
8. Maternity Pad
9. Stoking
10. Minyak urut : minyak mestika
11. Tuala mandi
12. Tukat urut
13. Air zam-zam/selusuh (aku tak sempat pun minum before beranak)

Kelengkapan Lain & Travel
1. Stroller
2. Car Seat 
3. Baby Carrier
4. Diapers Bag
5. Bouncer / rocker (tak beli pun tapi orang bagi)
6. Baby Warmer For Bottle : Ini untuk cairkan storage susu yang sejuk beku baru keluar dari peti ais. Ada orang suka rendam pakai air suam jer.

Beg Hospital Mama
1. Buku Rawatan Merah/kad pink
2. Kad Pengenalan
3. Guarantee Letter (if company ko cover la)
4. Handphone
5. Baju / T-Shirt
6. Kain Batik 
7. Tudung / Skaf
8. Stoking
9. Baju Dalam / Seluar Dalam / Disposable panties (1set)
10.Peralatan Mandi
11. Tuala Mandi
12. Maternity Pad
13. Sweater
14. Selipar
15. Beg plastik baju kotor
16. Minyak angin

Bakul Hospital Mama
1. Air Selusuh 
2. Air Zam-Zam
3. Makanan / Minuman : ( Biskut/Roti/Milo 3in1)
4. Termos Panas
5. Majalah / Buku / Al-Quran
6. Tisu

Beg Hospital Baby 
1. Pampers New Born
2. Baju Siang / Malam (Panjang)
3. Seluar Siang / Malam (Panjang)
4. Mitten & Booties
5. Bedung
6. Barut
7. Topi 
8. Selimut
9. Tuala Mandi Baby 
10. Tuala Muka 
11. Baby Wipes 
12. Baby Bath, shampoo, lotion, oil
13. Minyak Telon

** kalo beranak kat private, xyah bwk pape pun xpe.. ko melenggang je bwk kad pink, ic, baju ko selai, baju baby dua lai... yang lain sume diorang bagi. Kuikuikui... aku dulu bwk macam2 2, 3 beg membazir je. Hahahah! Laki aku yang berat dok usung beg byk2. Kesian dia!

Aku copy info dari blog ni. Masheh awak! Tapi edit2 sikit ikut apa yang aku pakai la.. http://rabiasensei.blogspot.com/2013/11/senarai-barang-keperluan-bayi-dan-ibu.html

Wednesday, 3 June 2015

Helena dan Baby Cotnya

Assalamualaikum...

Sejak dari 1st day Helena lahir aku dah ajar dia tidur asing. Aku berpantang dekat rumah mertua sebulan. Di rumah mertua aku beli playpen dari Lazada RM 150 je. Lepas tu tempah set tilam kekabu dari ig baby_umyra_pillow RM450 satu set ada tilam kekabu, bantal 4 segi 2, bantal karipap 1, bantal peluk 2, comforter dan nursing pillow. Tempah 3 bulan sebelum deliver baby.

:: inilah set tilam yang aku tempah kat ig baby_umyra_pillow ::
Tapi last-last nursing pillow tu tak pakai pun. Tilam pun jarang pakai so tinggal kat rumah mertua sampai hari ni. Bila balik sana je baru pakai. Rugi la jugak.. hewhewhew


:: anak aku tido x suka bantal::

Dirumah kitorang lak, aku beli baby cot dari Ikea dengan harga RM299 sekali mattress RM100. Boleh tahan la harga dia. Then aku beli bumper set tu takut dia terhantuk ke kayu cot tu. Bumper set beli kat Aeon Mid Valley harga RM70 lebih kurang. Kat rumah aku pulak banyak nyamuk so beli la kelambu tu. Order online jer kat website ape tah.. lupe.. sorry. Lebih kurang RM150 sekali ngan besi stand tu.

Punye la banyak bantal aku beli kat dia. Ada lebih kurang 5 bijik bantal. Bila letak je dia merengek marah suh buang. Bila biar je baring takde bantal elok jer lena. Adoyai anak... hahaha!

Tiap-tiap malam lepas susu aku tidurkan dia dalam baby cot ni. Dah lena, tutup kelambu tutup lampu. Laki kat luar tengok TV. Aku tidur dulu. Pagi esoknya tetibe bunyi suara baby jerit-jerit kat sebelah telinga mintak susu (Ahahaa.. anak aku jenis kurang sabar. Asal bangun tido jer takde merengek terus jerit jer kalo lapar). Magic! Tetiba je dah ade sebelah kat atas katil tido sekali kitorang. Hmmm... Abah dia ler ni. Abah masuk tido angkat dia join sekali kitorang tido atas katil.. hahahaha

Anak baru sorang boleh la... k bai!

Monday, 1 June 2015

Anniversary Getaway : Capri By Fraser, Kuala Lumpur

Assalamualaikum...

Alhamdulillah semalam genap setahun usia perkahwinan kami. Gaduh-gaduh, sepak-sepak, tampo-tampo, pastu dapat anak ehh dah setahun dah. Cepatnye masa berlalu kan... Kawen tahun lepas terus bunting pelamin so sambut bertiga la kite....

Kali ni bercuti tak pergi jauh dalam KL jer pun sebab baby baru nak masuk 3 bulan. 1st time bawak die bercuti. Hikhik... tu pun just 30 minit dari rumah. Kah kah kah...

Memula tak cadang pun nak stay kat Capri ni. Just search for the rooftop restaurant. Last last jumpe Capri hotel. Banyak comment tentang view kat rooftop die cantik boleh nampak 1 KL so the idea datang why not kita stay 1 malam kat hotel best kan kan kan. Lagipun ni kan 1st anniversary. Hihiks... aku pun booked la satu malam Studio Deluxe dapat la harga promo kat Agoda satu malam RM319++.

Hari Sabtu, lepas kemas rumah apa yang patut kitorang pun gerak la pergi Capri check in dan terus gi mandi pool. Check in pun dah petang sangat dapat la berendam kejap. Abahnya Helena siap gi cari pelampung untuk die. Haha.. so ni first swimming pool untuk Helena la. Comel gile die rilex je masuk dalam pool. Tak takut lansung!

::amboiii rilexnya dia!!!::
::tengok tu!! Macam budak besar dah!::

::swimming kat rooftop capri hotel. Nmpak view KL::


::view KL waktu malam::
Malamnya pulak lepas maghrib kami turun untuk dinner. Tapi Caprilicious dah tutup lah pulak. Kena la berjalan sikit ke bangunan sebelah ada banyak restoren. Lepas dinner terus naik ke rooftop di level 33. Lepak la 3 beranak di gazebo sambil-sambil tengok view KL waktu malam. Kat rooftop ni selain swimming pool, ada hot tub, games room, gym, sauna room dan bar.

Bile dah ngantuk baru balik ke bilik. Kalau ada baby kita boleh request baby cot dihantar ke bilik. Huhu.. tapi tak guna pun. Baby join tido sekali mama abah atas katil king size ni. Muat je 3 orang ha. Tengah malam lapar balik aku masak megi kari kat kitchen die. Lengkap semua ada. Dapur, periuk, cerek mangkuk.. semua lah.

::woke up to this::
Esoknya lepas breakfast kami pun checkout. Overall memang puas hati dengan hotel ni. Bilik sangat luas, bersih dan dapat tengok view KL puas puas. Sambil mandi swimming pool pun boleh tengok sunset dan KL. Ahahaha... dari situ pun boleh nampak office aku kat KL Sentral. Kahkahkah.

Lepas check out terus pergi ke Mitsui Outlet Park KLIA di Sepang. Ala-ala Johor Premium Outlet tu la. Baru je bukak 2 hari. Boleh tahan la nak shopping situ. Tapi banyak lagi butik yang belum bukak. Dapat pau laki kasut dua pasang hikhik.

Ok lah bai!

Friday, 29 May 2015

Honeymoon : Bali Island, Indonesia

Assalamualaikum...

Baru nak bercerita pasal honeymoon setahun yang lepas sempena anniversary kitorang Ahad ni.

Lepas selesai majlis menyambut menantu sebelah suami, 16 hb June kami berdua fly ke Bali. Merasa la first time naik Air Asia kat airport baru klia2 tu. Masa tu klia2 baru beberapa hari dibuka. Awal awal lagi dah keluar sebab nak berjalan jauh. Airport besar sangat. Hahaha...

16 June 2014
Flight kitorang bertolak jam 3.45 petang ke Denpasar Ngurah Rai Airport, Bali. Sampai kat sana lebih kurang jam 6.40 petang. Driver dari villa yang kami nak menginap tu dah siap tunggu dah dengan signboard besar nama husband aku. Huhuhu... disebabkan sampai pun dah nak malam, jalanraya agak macet. Dari airport nak ke Bali Island Villa & Spa di Seminyak ambil masa lebih kurang sejam la jugak. Sampai je di villa, check in, rehat-rehat siapkan diri baru keluar cari dinner.

Tapi yang menjadi masalahnya sekitar Seminyak susah sikit nak cari restoren halal. Kebanyakan restoren sekitar Seminyak menghidangkan arak dan babi golek... kuikuikui.. tak boleh belah. Puas berjalan cari restoren halal tapi tak jumpa. Memandangkan kat villa kitorang ada dapur siap periuk dan kuali semua kami pergi beli instant noodle je. Ada la kedai ala ala 7e kat situ. Beli Mee Sedaap perasa bakso balik villa masak and makan. Hahaha...

Nih suasana dalam villa kitorang.

:: katil super king gamaknya.. bapak besar!::
:: lakiku buat mende la dalam tab mandi tu ::

:: private pool kitorang pada waktu malam. Lps dinner terus berkubang dalam ni::

:: dapur.. tu ada dua botol arak. Sumpah aku x usik lansung!::

::living room mengadap pool::
:: waktu malam nmpak romantik skit::

:: pool waktu siang::
17 June 2015
Jam 8 pagi dah ada orang hantar breakfast. Hehehe... seronoknya. Bangun bangun dah ada breakfast.

:: laki belum bangun aku pergi terjun pool sorang-sorang ::

:: sedapnya nyam nyam::

::aku punya::

::dia punya::
Lepas siap breakfast bagai, kami berendam balik dalam pool sampai boring. Masak instant noodle lagi pastu makan lagi pastu terjun pool balik sampai boring. Dah tengahari kami pun keluar la merayap. Tumpang supir villa pergi lunch. Dia dropkan kami kat satu restoran padang di Seminyak tu. Boleh tahan la sedap makanan padang ni.

Hari kedua ni jalan kat area Seminyak aje. Pergi pantai tengok omputeh bogel. Pergi massage kaki. Jalan-jalan kat pasar die. Lepak kat Seminyak square. Tu je la. Tak beli apa pun sebab kat Seminyak kawasan hotel and villa yang mahal2 so barang situ pun mahal sikit. Restoren pun banyak tak halal. Banyak jual pig golek. Uwaaa.... kami pusing pusing naik teksi jer. Malamnya kami pusing-pusing lagi cari dinner kat area villa kami duduk. Cemuih la makan instant noodle jer.

Cari punya cari ada la restoren kat tepi jalan Seminyak tu. Belek-belek menu takde yang gune pork. Kebanyakannya veggie and seafood so yakinkan diri je la sebab lapar. Lepak lepak makan aku order set nasi dan tomyam tapi tomyam die rasa pelik ah. Husband aku lak order set ikan gurami goreng,

:: konon konon candle lite dinner la ni ::
18 June 2014
Hari ketiga di Bali. Baru la nak berjalan sekitar Bali. Memandangkan kitorang tak cari supir siap-siap masa kat Malaysia so pihak villa yang carikan jadi upahnya mahal la sikit. Sehari upahnya IDR450 ribu. Fuhh... kalau cari awal awal mungkin boleh dapat 350ribu rupiah kot. Tepat jam 9 pagi supir yang namanya Nyoman pun datang pick up kitorang. Hari ni sebelum keluar terus check out dari villa sebab lepas ni nak duduk kat Kuta pulak. So usung terus semua beg masuk kereta sewa.

Memula kami dibawa ke Tanah Lot Temple. Sekali masuk kene bayar IDR30,000. Masa ni air tengah surut so boleh la berjalan kat tengah tengah tu pergi ke kuil.



 Kemudian, kami dibawa ke Batu Bulan, Batuan, Tohpati... singgah singgah kejap jer tengok tengok dan beli lukisan. Habis berapa juta rupiah jugak kat sini beli lukisan. Hihi.. kengkonon peminat seni jugak la. Ecece..

Lepas tu kami ke Ubud, kat ubud ada tradisional market. Macam macam ada jual kat situ. Painting pun ada jugak. Aku beli lagi lukisan macam kat bawah ni. Untuk rumah baru nanti. Hewhewhew. Kat Ubud ni kami singgah makan lunch kat Restoren Padang. Tak amik plak gambar dia. Sedap giler!!


Lepas tu singgah minum kopi kat ..... krik krik krik... aku lupa kat mana tempat ni (lepas bersalin ni urat banyak putuih!). Sampai-sampai je, supir terus parking kat satu tepi semak ni aku cam pelik pelik je ni kat mana ni.. hahaha.. pastu ade la adik ni datang jemput dan bagi penerangan tentang cara pembuatan kopi. Dia bawak tunjuk pokok kopi la, pokok koko, cempedak, nangka... dalam hati aku... ekelee.. blakang umah aku pun ade.. kikikiki Lepas tu die tunjukkan cara cara pemprosesan kopi secara tradisional dan tunjuk sangkar beruang... ehhh bukan beruang! musang yang menghasilkan biji kopi luwak tu... ermm.. tengok die berak keluar biji kopi.. yekkk! (Sori la tak amik gambar. Aku malas!) Macam -macam jenis kopi dan teh ada kat sini dan diorang pun ada bagi tester untuk semua kopi dan teh Contohnya teh dari manggis, teh serai, teh tu teh ni.. semuanya laki aku balun. Cumanya kalo nak test kopi luwak je kene bayar sebab kopi tu mahal. IDR60,000 secawan untuk kppi luwak. Laki aku bayar beb! Aku tak minum pun sebab tak lalu ah terbayang tahi musang... yekk..




Bila dah puas pusing-pusing kami ke Jimbaran pulak untuk tengok sunset dan dinner. Tapi kami sampai agak lewat so tak sempat tengok sunset la sebab dah gelap sangat. Dapat tengok kapal terbang turun naik je la sebab bersebelahan dengan airport. Makan tepi laut berangin jer. Sejukk. Tak amik gambar sebab gelap jer tempat tu. Ikan bakar pun mahal. Baik aku makan ikan bakar Bellamy lagi sedap dan murah. Kuikuikui...

Lepas dinner kami check in ke J Boutique Hotel di Kuta. Kat Kuta senang sikit nak cari kedai makan halal. Kat sini masjid pun ada. Lepas check in kami keluar berjalan jalan sekitar hotel tapi tak menarik sangat la. Balik ke hotel salin baju terus naik ke bumbung mandi pool. Pool dia betul betul atas bumbung. Kami berdua je layan mandi semua orang dah tak ada. Tapi aku seram sikit la sebab ada patung batu besar kat atas bumbung tu bebetul mengadap pool. Macam nengok kitorang je. Haihhh.. kat Bali semua tempat ada patung. Seremmm...

19 June 2015
Hari ni supir lain pulak bawak kami berjalan. Namanya Wayan. Supir semalam si Nyoman pergi renew road tax so kawannya ganti. Huhuhu.. Kami cadang nak main water sport dan mandi laut pulak hari ni so supir bawak kami pergi ke Nusa Dua. Pergi satu pantai ni khas untuk water sport saja. Discuss2 tengok harga jetski ngan snorkelling semua perghhh.. mahainya.. baik balik main kat Perhentian ke Langkawi ke lagi berganda ganda murah. So kami pi mandi laut je la. Supir ni pun bawak la kitorang ke satu pantai. Tempat ni private sikit so tak ramai orang. Cantik giler pantai dia. Air jernih pastu cetek sikit. Mandi puas puas baru pergi jalan jalan. Si Wayan duduk je tepi pantai tolong jagakan beg kitorang. Hihi... takkan nak ajak mandi sekali kot!

Kami singgah lunch di satu Restoren Minang (aku lupa dah kat mana) masa on the way nak ke GWK. Kat restoren ni kami jumpa 2, 3 family dari Malaysia.. huhuhuhu.. lauk lauk kat situ pun banyak dan sama rasa macam kat Malaysia. Singgah solat sekali kat situ. Then terus pergi ke GWK atau Garuda Wisnu Kencana Culturan Park (sebutan orang kat sana GeWeKe). Kat sini boleh tengok Kecak and Barong dance. Bayar IDR80,000 sekali masuk.



Habis tengok persembahan kami ajak supir singgah singgah ke pantai pantai yang cantik sepanjang jalan nak ke Uluwatu Temple contohnya Dreamland dan Padang-padang beach. Ombak kat pantai Dreamland sangat cantik putih je tapi fuhhh sangat besar memang takleh mandi kat situ. Mat salleh banyak la sebab diorang suka surf kat situ.

video



Last sekali kami sampai ke Uluwatu Temple untuk tengok sunset sambil layan Kecak Fire dance. Kecak kecak kecak cak cak...

Kat sini banyak sangat monyet so kene hati hati. Handphone, camera, cap dan apa apa je benda yang diorang leh capai baik simpan elok elok sebab once monyet tu dapat curi jangan harap la nak dapat balik dalam keadaan elok. Hahahaha! Ada jadi depan kitorang monyet tu curik spek sorang pelawat ni pastu die baling kebawah dr atas pokok. Bersepai habis.

::scenery di Uluwatu Temple::



:: suh si Wayan amikkan ::

20 June 2015
Last day di Bali. Breakfast di hotel siap-siap pastu kami keluar shopping jap di Krisna. Macam-macam ada di Krisna ni. Baju batik, tshirt, barang barang craft, lukisan, keropok, keychain, fridge magnet dan lain lain lagi. Murah murah semua. Laki aku dah rambang mata semua dia nak borong. Hahaha.. bertuah betul dapat husband kaki shopping ni.

Balik hotel kemas kemas barang dan terus check out. Flight balik ke KL jam 5 petang... tata Bali. Next time jumpa lagi! Ntah bile nak pergi lagi ni balik balik terus lekat baby Helena Aishah. Ahaks! Made in Bali... kuikuikui!

Aihh.. rindunya nak pergi sana... k bai.

Thursday, 28 May 2015

Pre-Honeymoon : Grand Lexis, Port Dickson

Assalamualaikum...

Hai sempena nak sambut anniversary yang pertama beberapa hari lagi aku nak update story pasal honeymoon. Eheheh.. padahal dah berabuk duduk dalam draf hampir setahun dah! Phuii..

Majlis sebelah aku 1 Jun 2014, manakala sebelah husband 14 June 2014 so ada dua minggu gap. 7 Jun tu husband ajak jalan-jalan ke Port Dickson. Ala-ala pre honeymoon la sebelum ke Bali. Ecece...

Kitorang menginap di Grand Lexis, Port Dickson. Uweee.. tak pernah aku duduk kat hotel sebesar tu. Perghh.. sesekali je seumur hidup. Katil king size ada dua, ada pool besar dalam bilik, ada dapur, microwave sume siap... tapi duduk satu malam je. Tak puas!

Aku jakun sikit ah.. bayangkan ko check in pastu naik lif, masuk bilik tetibe waaa ada pool. Huahuahua.. bese le orang kampung... nak mandi bogel pun takde orang nampak. Kahkahkah!

 Tepek gambar skit ah.

:: katil guna satu jer.. satu lagi buat sidai tuala. Kuikuikui::
 
::pool dalam bilik::

:: view dekat beranda bilik. Bilik-bilik kat atas air tu pun ada private pool jugak::
:: boleh terjun dari atas katil u olls!::


::kaki den::
Banyak habiskan masa kat bilik jer sebab bilik dah best. Bile lapar baru la keluar pegi cari makan. Balik bilik terjun pool balik. Kehkehkeh.. sampai pukul 3 pagi pun terjun pool lagi main air sejuk sejuk. Giler!

Husband beli voucher Grand Lexis ni kat group on. Kadang-kadang je diorang buat promo so dapat la harga murah sikit. So next time kalo nak merasa duduk hotel bercuti kat hotel mahal tapi harga yang kita mampu bayar. Usha-usha la kat group on okeh!

Bye!