Friday, 29 May 2015

Honeymoon : Bali Island, Indonesia

Assalamualaikum...

Baru nak bercerita pasal honeymoon setahun yang lepas sempena anniversary kitorang Ahad ni.

Lepas selesai majlis menyambut menantu sebelah suami, 16 hb June kami berdua fly ke Bali. Merasa la first time naik Air Asia kat airport baru klia2 tu. Masa tu klia2 baru beberapa hari dibuka. Awal awal lagi dah keluar sebab nak berjalan jauh. Airport besar sangat. Hahaha...

16 June 2014
Flight kitorang bertolak jam 3.45 petang ke Denpasar Ngurah Rai Airport, Bali. Sampai kat sana lebih kurang jam 6.40 petang. Driver dari villa yang kami nak menginap tu dah siap tunggu dah dengan signboard besar nama husband aku. Huhuhu... disebabkan sampai pun dah nak malam, jalanraya agak macet. Dari airport nak ke Bali Island Villa & Spa di Seminyak ambil masa lebih kurang sejam la jugak. Sampai je di villa, check in, rehat-rehat siapkan diri baru keluar cari dinner.

Tapi yang menjadi masalahnya sekitar Seminyak susah sikit nak cari restoren halal. Kebanyakan restoren sekitar Seminyak menghidangkan arak dan babi golek... kuikuikui.. tak boleh belah. Puas berjalan cari restoren halal tapi tak jumpa. Memandangkan kat villa kitorang ada dapur siap periuk dan kuali semua kami pergi beli instant noodle je. Ada la kedai ala ala 7e kat situ. Beli Mee Sedaap perasa bakso balik villa masak and makan. Hahaha...

Nih suasana dalam villa kitorang.

:: katil super king gamaknya.. bapak besar!::
:: lakiku buat mende la dalam tab mandi tu ::

:: private pool kitorang pada waktu malam. Lps dinner terus berkubang dalam ni::

:: dapur.. tu ada dua botol arak. Sumpah aku x usik lansung!::

::living room mengadap pool::
:: waktu malam nmpak romantik skit::

:: pool waktu siang::
17 June 2015
Jam 8 pagi dah ada orang hantar breakfast. Hehehe... seronoknya. Bangun bangun dah ada breakfast.

:: laki belum bangun aku pergi terjun pool sorang-sorang ::

:: sedapnya nyam nyam::

::aku punya::

::dia punya::
Lepas siap breakfast bagai, kami berendam balik dalam pool sampai boring. Masak instant noodle lagi pastu makan lagi pastu terjun pool balik sampai boring. Dah tengahari kami pun keluar la merayap. Tumpang supir villa pergi lunch. Dia dropkan kami kat satu restoran padang di Seminyak tu. Boleh tahan la sedap makanan padang ni.

Hari kedua ni jalan kat area Seminyak aje. Pergi pantai tengok omputeh bogel. Pergi massage kaki. Jalan-jalan kat pasar die. Lepak kat Seminyak square. Tu je la. Tak beli apa pun sebab kat Seminyak kawasan hotel and villa yang mahal2 so barang situ pun mahal sikit. Restoren pun banyak tak halal. Banyak jual pig golek. Uwaaa.... kami pusing pusing naik teksi jer. Malamnya kami pusing-pusing lagi cari dinner kat area villa kami duduk. Cemuih la makan instant noodle jer.

Cari punya cari ada la restoren kat tepi jalan Seminyak tu. Belek-belek menu takde yang gune pork. Kebanyakannya veggie and seafood so yakinkan diri je la sebab lapar. Lepak lepak makan aku order set nasi dan tomyam tapi tomyam die rasa pelik ah. Husband aku lak order set ikan gurami goreng,

:: konon konon candle lite dinner la ni ::
18 June 2014
Hari ketiga di Bali. Baru la nak berjalan sekitar Bali. Memandangkan kitorang tak cari supir siap-siap masa kat Malaysia so pihak villa yang carikan jadi upahnya mahal la sikit. Sehari upahnya IDR450 ribu. Fuhh... kalau cari awal awal mungkin boleh dapat 350ribu rupiah kot. Tepat jam 9 pagi supir yang namanya Nyoman pun datang pick up kitorang. Hari ni sebelum keluar terus check out dari villa sebab lepas ni nak duduk kat Kuta pulak. So usung terus semua beg masuk kereta sewa.

Memula kami dibawa ke Tanah Lot Temple. Sekali masuk kene bayar IDR30,000. Masa ni air tengah surut so boleh la berjalan kat tengah tengah tu pergi ke kuil.



 Kemudian, kami dibawa ke Batu Bulan, Batuan, Tohpati... singgah singgah kejap jer tengok tengok dan beli lukisan. Habis berapa juta rupiah jugak kat sini beli lukisan. Hihi.. kengkonon peminat seni jugak la. Ecece..

Lepas tu kami ke Ubud, kat ubud ada tradisional market. Macam macam ada jual kat situ. Painting pun ada jugak. Aku beli lagi lukisan macam kat bawah ni. Untuk rumah baru nanti. Hewhewhew. Kat Ubud ni kami singgah makan lunch kat Restoren Padang. Tak amik plak gambar dia. Sedap giler!!


Lepas tu singgah minum kopi kat ..... krik krik krik... aku lupa kat mana tempat ni (lepas bersalin ni urat banyak putuih!). Sampai-sampai je, supir terus parking kat satu tepi semak ni aku cam pelik pelik je ni kat mana ni.. hahaha.. pastu ade la adik ni datang jemput dan bagi penerangan tentang cara pembuatan kopi. Dia bawak tunjuk pokok kopi la, pokok koko, cempedak, nangka... dalam hati aku... ekelee.. blakang umah aku pun ade.. kikikiki Lepas tu die tunjukkan cara cara pemprosesan kopi secara tradisional dan tunjuk sangkar beruang... ehhh bukan beruang! musang yang menghasilkan biji kopi luwak tu... ermm.. tengok die berak keluar biji kopi.. yekkk! (Sori la tak amik gambar. Aku malas!) Macam -macam jenis kopi dan teh ada kat sini dan diorang pun ada bagi tester untuk semua kopi dan teh Contohnya teh dari manggis, teh serai, teh tu teh ni.. semuanya laki aku balun. Cumanya kalo nak test kopi luwak je kene bayar sebab kopi tu mahal. IDR60,000 secawan untuk kppi luwak. Laki aku bayar beb! Aku tak minum pun sebab tak lalu ah terbayang tahi musang... yekk..




Bila dah puas pusing-pusing kami ke Jimbaran pulak untuk tengok sunset dan dinner. Tapi kami sampai agak lewat so tak sempat tengok sunset la sebab dah gelap sangat. Dapat tengok kapal terbang turun naik je la sebab bersebelahan dengan airport. Makan tepi laut berangin jer. Sejukk. Tak amik gambar sebab gelap jer tempat tu. Ikan bakar pun mahal. Baik aku makan ikan bakar Bellamy lagi sedap dan murah. Kuikuikui...

Lepas dinner kami check in ke J Boutique Hotel di Kuta. Kat Kuta senang sikit nak cari kedai makan halal. Kat sini masjid pun ada. Lepas check in kami keluar berjalan jalan sekitar hotel tapi tak menarik sangat la. Balik ke hotel salin baju terus naik ke bumbung mandi pool. Pool dia betul betul atas bumbung. Kami berdua je layan mandi semua orang dah tak ada. Tapi aku seram sikit la sebab ada patung batu besar kat atas bumbung tu bebetul mengadap pool. Macam nengok kitorang je. Haihhh.. kat Bali semua tempat ada patung. Seremmm...

19 June 2015
Hari ni supir lain pulak bawak kami berjalan. Namanya Wayan. Supir semalam si Nyoman pergi renew road tax so kawannya ganti. Huhuhu.. Kami cadang nak main water sport dan mandi laut pulak hari ni so supir bawak kami pergi ke Nusa Dua. Pergi satu pantai ni khas untuk water sport saja. Discuss2 tengok harga jetski ngan snorkelling semua perghhh.. mahainya.. baik balik main kat Perhentian ke Langkawi ke lagi berganda ganda murah. So kami pi mandi laut je la. Supir ni pun bawak la kitorang ke satu pantai. Tempat ni private sikit so tak ramai orang. Cantik giler pantai dia. Air jernih pastu cetek sikit. Mandi puas puas baru pergi jalan jalan. Si Wayan duduk je tepi pantai tolong jagakan beg kitorang. Hihi... takkan nak ajak mandi sekali kot!

Kami singgah lunch di satu Restoren Minang (aku lupa dah kat mana) masa on the way nak ke GWK. Kat restoren ni kami jumpa 2, 3 family dari Malaysia.. huhuhuhu.. lauk lauk kat situ pun banyak dan sama rasa macam kat Malaysia. Singgah solat sekali kat situ. Then terus pergi ke GWK atau Garuda Wisnu Kencana Culturan Park (sebutan orang kat sana GeWeKe). Kat sini boleh tengok Kecak and Barong dance. Bayar IDR80,000 sekali masuk.



Habis tengok persembahan kami ajak supir singgah singgah ke pantai pantai yang cantik sepanjang jalan nak ke Uluwatu Temple contohnya Dreamland dan Padang-padang beach. Ombak kat pantai Dreamland sangat cantik putih je tapi fuhhh sangat besar memang takleh mandi kat situ. Mat salleh banyak la sebab diorang suka surf kat situ.

video



Last sekali kami sampai ke Uluwatu Temple untuk tengok sunset sambil layan Kecak Fire dance. Kecak kecak kecak cak cak...

Kat sini banyak sangat monyet so kene hati hati. Handphone, camera, cap dan apa apa je benda yang diorang leh capai baik simpan elok elok sebab once monyet tu dapat curi jangan harap la nak dapat balik dalam keadaan elok. Hahahaha! Ada jadi depan kitorang monyet tu curik spek sorang pelawat ni pastu die baling kebawah dr atas pokok. Bersepai habis.

::scenery di Uluwatu Temple::



:: suh si Wayan amikkan ::

20 June 2015
Last day di Bali. Breakfast di hotel siap-siap pastu kami keluar shopping jap di Krisna. Macam-macam ada di Krisna ni. Baju batik, tshirt, barang barang craft, lukisan, keropok, keychain, fridge magnet dan lain lain lagi. Murah murah semua. Laki aku dah rambang mata semua dia nak borong. Hahaha.. bertuah betul dapat husband kaki shopping ni.

Balik hotel kemas kemas barang dan terus check out. Flight balik ke KL jam 5 petang... tata Bali. Next time jumpa lagi! Ntah bile nak pergi lagi ni balik balik terus lekat baby Helena Aishah. Ahaks! Made in Bali... kuikuikui!

Aihh.. rindunya nak pergi sana... k bai.

No comments: