Tuesday, 27 May 2014

D.I.Y Project: Bunga Telur dari Crepe Paper

Assalamualaikum..
Untuk menjimatkan kos aku try buat sendiri bunga telur ni. Buat dari crepe paper. Beli crepe paper 10 keping (1 pack) kat Kedai Bunga Reben Jalan Tar baru RM6. Jimat la jugak. Ikut rajin tak rajin je nak buat ni. Buat sikit jer untuk malam nikah dan rombongan jer. Bunga pahar pelamin beli yang dah siap.

::Bahan-bahan::
Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Crepe Paper (aku guna 2 colour ikut tema majlis aku Purple + Pink)
2. Reben (Potong agak-agak 8 inci, buat reben dan ikat dawai kat tengah-tengah)
3. Kain Net/Sarung telur
4. White tape
5. Dawai
6. Lidi satay
7. Gunting dan pisau



First aku bentangkan crepe paper ni. Then lipat dua, lipat lagi sekali dan lipat lagi.. hehe... Dapatkan 8 bahagian kemudian potong la dengan pisau. Lepas tu susun crepe paper ni lagi dan lipat jadikan 3 bahagian. Potong sekali lagi. So sekarang dah dapat 24 keping crepe paper bersaiz segiempat sama macam gambar kat atas ni.



Then aku ambil 7 keping selang seli antara crepe paper pink dan purple. Susun-susun dan lipatkan macam bentuk kipas.

Lepastu kat tengah-tengah ikat kan dawai. Letakkan mende hiasan tu kalo nak.

Potong bucu tepi-tepi tu sikit.


Perlahan lahan tarik kelopak satu demi satu agar tidak koyak.

::reben untuk bunga telur::
Letak bunga crepe tadi kat hujung lidi dan lilit dengan white tape. Letak riben-riben yang dah diikat dengan dawai dan lilit lagi. Lepastu letak kain net. Lilit lilit lilit lilitttttt... siapppp... hehehheheeheh.

::Bunga telur yang dah siap::

tada... dah siap satu pahar...


1 comment:

Sha My heart said...

cantik. menawan hati